Hücreli fan nedir? ne işe yarar veya diğer bilinen tabiriyle hücreli aspiratör nedir? hakkında bilgi, sıkça sorulan sorular ve merak edilenleri sayfamızda bulabilirsiniz.
Hücreli fan (aspiratör); Havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemlerinde hava sirkülasyonunu sağlamak (ortam havasının fizyolojik özelliğine göre, düşük veya yüksek emiş ve üfleme yapmak, ortamın havasını tazelemek, temizlemek veya yenilemek) için kullanılan, elektrikle çalışan fan çeşitlerinden biridir.
Hücreli tip fanların diğer havalandırma cihazlarından farkı; izole edilmiş bir kabininin bulunması yani korunaklı dış hücre yapısının olmasıdır. Bu sayede cihazın çalışırken çıkardığı ses seviyesi minumuma düşer. Aynı zamanda fanın iç aksamında bulunan elektrik motoru, kayış ve kasnak mekanızması sızdırmazlık kazanır ve dış ortamlardan (yağmur, sert rüzgar, toz vb. cihaza zarar verecek etkilerden) zarar görmez.
Hücreli Fanların Yapıları
- Hücreler 50 mm taşyünü izolasyonlu çift cidarlı, elektrostatik toz boyalı panellerden oluşur.
- Hücre etrafında aliminyum ve çelik karkas profiller ile kullanılır.
- Kabin içerisinde sessiz çalışma özelliği ve yüksek statik basınçlı çift emişli radyal fanlar bulunur.
- Özel contalama sistemi ile sızdırmazlık sağlanır.
- Kayış kasnak tertibatlı özel gerdirmeli motor grubu kullanılabilir.
- Titreşim önleyici absorberler kullanılır.
- İsteğe bağlı alüminyum, sızdırmaz contalı damper sistemi eklenebilir.
- Kompakt tasarım ve kolayca değiştirilebilen emiş – basma yönleri ile aspirasyon ve vantilasyon işlevini yerine getirirler.
- Servis bakım kapağı bulunduğundan bakım işleri kolaylıkla yapılabilir.
Hücreli Fanların Avantajları
Hücreli Aspiratör ve Vantilatörler büyük kapalı mekanların havalandırma ihtiyacını karşılamak için 1.100 – 75.000 m³/h hava debisi aralığında 7 değişik tipde standart ve seri olarak üretilir.Isıtma ve soğutma ihtiyacı olmayan kapalı mekanlarda doğal havalandırma yoluyla havalandırma ihtiyacı giderilemediğinden mekanik tesisata ve bununla birlikte fana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada avantajlı yapısı ve çalışma prensibi sayesinde hücreli fanlar daha çok tercih edilmektedir.
Fonksiyonel yapıları gereği sessiz çalışırlar ve filtreler yardımıyla çalışma alanları genişletilebilir. Böylelikle filtreler takılarak dışarıdan alınan havanın temizlenmesi ve bu temizlenen havanın iç mekana havalandırma kanalları yardımıyla dağıtımı sağlanmış olur.
Alışveriş merkezleri, spor salonları, büyük amfiler, toplantı salonları, çalışma ofisleri, hastaneler, okullar, bankalar gibi çok sayıda insanı içerisinde barındıran ve taze hava ihtiyacının giderilerek egzoz havalandırmayla hava sirkülasyonunun sağlanması istenilen mekanlarda sessiz ve fonkisyonellikleriyle ön plana çıkarlar.
Sinema salonları ve toplantı salonlarında sessizlik ön planda olduğundan hücreli fanlar diğer cihazlara göre ajantajlıdırlar.